Základní účinné látky léčivých rostlin a jejich vlastnosti
Léčivé rostliny, krátce nazývané léčivky, jsou rostliny, které se využívaí k přímému léčení nemocí nebo k jejich přecházení a slouží i jako suroviny k výrobě léčiv. Podstatou léčebného působení této skupiny rostlinách a ukládaných v jejich různých částech: v listech, stoncích, květech, oddencích, kořenech, plodech a i semenech. Ač se jedná o sloučeniny velice složité a různorodé, maí schopnost i v nepatrných množstvích výrazně ovlivňovat životní pochody v lidském těle a v léčebných dávkách tak lidem přinášet úlevu a zdraví. K nedůležitějším těmto látkách patří: alkaloidy, glykosidy, třísloviny, saponiny, silice, hořčiny, organické kyseliny a vitamíny.
Alkaloidy jsou druhotně vznikající rostlinné dusíkaté látky zásadité povahy, jejichž název je odvozen od arabského slova alkalis, což znamená louh, a řecké koncovky eidos - podobný. Společnou vlastností alkaloidů je jejich výrazné působení na lidský organismus, především na nervovou soustavu, a i v malých dávkách jejich nebezpečná jedovatost. Alkaloidy jsou obsaženy v máku setém, durmanu, vlaštovičníku, blínu, v námelu a mnoha jiných rostlinách. V léčebných dávkách působí např. proti křečovým záchvatům, upravují činnost srdce, dýchacího a zažívacího ústrojí, snižují citlivost nervových zakončení. Některých preparátů se používá k léčení nádorových onemocnění. Rostliny, obsahující alkaloidy, se v lidovém léčitelství nepoužívají a léky, které je obsahují, jsou k dispozici jen lékařům.
Glykosidy jsou také druhotně vznikající rostlinné látky, složené z cukerné a necukerné složky. Podle p ovahy této necukerné složky se řídí i jejich vlastnosti: jedovatost, chuť, vůně, pěnivost a barevnost. Nejdůležitější jsou srdeční glykosidy, obsažené např. v listech náprstníků, konvalinky a v hlaváčku jarním. Jsou prudce jedovaté a léčebně se používají v léčebných prostředcích pouze na lékařský předpis při chorobách srdce a krevního oběhu. Antrachinonové glykosidy jsou obsaženy např. v kůře krušiny olšové, v plodech řešetláku počistivého a v reveni. Mají projímavý účinek. Využívají se při léčení nemocí zažívacího ústrojí.