krušina olšová

 

Krušina olšová je opadavý keř či strom dorůstající výšky 4 až 6 metrů.

Lidové názvosloví pro ni vymyslelo jména bluva, čeremcha, krupina, psí jahůdka, řešetláková krušina, rebarbora chudých. V lékařství se používá její kůra jako projímadlo. Sbírá se v dubnu až květnu, měla by být rychle usušena a to buď na přímém slunci, nebo umělým teplem, maximálně však 40 °C. Usušenou kůru je před používáním nutné buď rok skladovat, nebo několik hodin udržovat zahřátou na teplotu 80 až 100 °C. Čerstvá kůra je totiž silně dráždivá, vyvolává nevolnost, zvracení a bolesti břicha. Bobule mají také projímavé účinky, ale několikanásobně vyšší. Zevně se krušina olšová používá při špatně se hojících ranách a hemeroidech do koupelí či na obklady. Do léčitelství se dostala jako náhrada příliš drahé rebarbory.

Z větví krušiny se pálilo dřevěné uhlí, které bylo používáno na výrobu střelného prachu.